Bekertoernooi dammers onthoofd

De eerste ronde van het bekertoernooi van de Bornse Dam Vereniging leverde gelijk al twee daverende verrassingen op.

Meervoudig beker- kampioen Yuen Wong werd meteen al door Nico Rosink uit het toernooi geknikkerd. De reguliere partij leverde een gelijkwaardige puntendeling op, In de noodzakelijk geworden beslissings (sneldam) partij moest Yuen als hoger geplaatste speler winnen om een ronde verder te komen en prompt bezweek Yuen onder deze mentale druk. Hij kwam verloren te staan en bood daarom maar remise aan , en zodoende gaat Nico door naar de tweede ronde. De finalist van vorig jaar ,Jan Bosch, werd geknipt en geschoren door underdog Hans Lucassen. Jan vergaloppeerde zich in het middenspel en kwam een schijf achter. Tegen het einde van de partij brak Hans door naar de damlijn en de spelers kwamen remise overeen waarmee Hans als veel lager geplaatste doorgaat naar de tweede ronde. Loes Grooters zag in het combinatie doolhof net een mogelijkheid te weinig en dat werd feilloos afgestraft door de altijd onverstoorbaar en schijnbaar onaangedaan dammende Walther Broekate.

Willem Buschers had een dramatische vast loper tegen Peter van Esch die de vijandelijke schijven voor het oprapen had. Ayla Nur kreeg een damzet tegen en haar schijven stonden ongunstig opgesteld. Desondanks hield ze het nog lang vol maar de winst ging uiteindelijk toch naar Hans van der Zon. Bertus Noppers was niet opgewassen tegen het superieure inzicht van tegenstander Marinus Bosman. Voor de onderlinge hielden Jos Moorman en Albert Veldman elkaar perfect in evenwicht en de partij tussen Michiel Hagreis en Henk de Lange was volgens sommigen een nogal saaie vertoning . Het is niet duidelijk wie daarbij als schuldige aangewezen zou moeten worden.

De uitslagen:

Onderlinge: